Abies balsamea 'Nana'

Balsamedelgran er en kompakt og hardfør plante. Trives i sol/halvskygge i godt drenert jord. Alltidgrønt dvergnåletre med flat, tueformet vekst. Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Høyde: 30 - 80cm. Bredde: 60-100cm.
Planteavstand: 0,5-1 m. H-5. 

Abies Concolor

Coloradoedelgran. Høyt alltidgrønt nåletre med kjegleformet krone og lange, gråblå nåler. Opprette, sylindriske, kongler uten synlige dekkskjell. De er grønne før modning, med eller uten purpurskjær.

Abies concolor har et grålig til blågrått bar og er derfor en kontrastplante til arter med grønne nåler. Treet er et vakkert frittstående tre, men treet krever stor plass.

Høyde: 20-30 m. Planteavstand: 4-10 m. H6.

Abies Koreana

Koreaedelgran. Middels høyt, alltidgrønt, nåletre med bred kjegleform, korte, mørkegrønne nåler med hvit underside og purpurblå kongler alt på meterhøye trær. Vokser sakte. Kraftig rotsystem med sterk forgreining. Koreansk edelgran er et nøysomt tre som ikke stiller strenge krav til vokseplassen.

Abies koreana er den av edelgranene som egner seg best i småhager på grunn av sin størrelse, vakre bar og dekorative kongler i ung alder. Tåler byklima godt, og den er sterk mot luftforurensning.

Høyde: 5-10 m. Planteavstand 2-5m. H5-H6

Abies lasiocarpa

Fjelledelgran, alltidgrønt nåletre med slank, kjegleformet til søyleformet krone. Små, kule- til eggformete vinterknopper. Grågrønne nåler. Blålige til dypt purpurfargede kongler. Trives best på i sol, tåler noe skygge. Abies lasiocarpa er et anvendelig tre i parker, hager og skogholt, både som frittstående og i grupper. I tillegg brukes det mye som juletre.

Høyde: 20-30 m. Planteavstand i gruppe: 4-10 m. H7

Abies lasiocarpa 'Compacta'

Fjelledelgran/sølvedelgran. Alltidgrønt nåletre med tett, kjegleformet krone, ofte med flere topper. Kvist med furer og sølvgrå nåler. Vokser sakte. 

Høyde: 2-8 m. Planteavstand: 2-5 m. H6.

Abies sibirica

Sibiredelgran.

Høyt, alltidgrønt nåletre med en smal, kjegleformet krone og myke greiner. Små, kuleformete vinterknoppene med mye harpiks.

Abies sibirica er plantet i hager og parker, både som frittstående tre og i grupper med andre nåletrær. Baret benyttes også i dekorasjoner. Arten er den mest hardføre edelgranen for innlandet.

Høyde: 20-30 m. Planteavstand: 4-10 m. H7

Buxus sep. BERGMANNEN® E

Buksbom BERGMANNEN er vintergrønn og tåler beskjæring meget godt. Kan holdes i den størrelse og form man ønsker. Buksbom nyttes til frie eller klipte hekker, eller som frittstående busker. Arten har lange tradisjoner og var vanlig til lave, klipte innramminger i renessanse- og barokkhagene.

Høyde: 1-1,5 m. Pl.avs: 0,8 m/Hekk: 1,6 m. H6

Chamaecyparis nootk. 'Pendula'

Nutkasypress. Alltidgrønt nåletre med smalt kjegleformet krone, buete greiner og lange, sterkt hengende smågreiner. Skjellformete, blålig grønne nåler. Runde, 1 cm brede kongler med spisse kongleskjell. Konglene modner i løpet av to år.

Høyde: 10-15 m. Planteavstand: 4-6. H5-6

Chamaecyparis pisifera 'Filifera'

Nålesypress. 

Chamaecyparis pisif. 'Filifera Nana' 

Nålesypress. Alltidgrønt lavt nåletre med tueformet vekst og overhengende kvister med trådsmale, grønne skudd. Det er stor avstand mellom bladene og lange partier med sparsom eller ingen forgreining. Planten har skjellformete blad, og den danner ingen kongler til vanlig.

Et friskt, grønt innslag i hagen og egner seg godt i grupper med lave alltidgrønne planter. Planten er også en god markdekker. Den tåler luftforurensning og trives i bymiljø.

Høyde: 0,5-1 m. Planteavstand: 1-1,5 m. H5.

Juniperus communis FARVILL® E

Farvill® E er en norsk einer med vaseformet vekst. Trives godt på tørre og solrike vokseplasser. Flott for å gi variasjon skråninger eller andre samplantinger. Myk vekst og har lite snøbrekk til å være vaseformet. Frisk plante med frisk grønn farge i vekstperioden og avmodningsfarge om vinteren.

Høyde: 1-2 m. H6-H7

Juniperus communis MARVILL® E

Marvill® E er en av de laveste bunndekkerene fra norsk natur med frisk grønnfarge. Herdig og relativt salttolerant. Anbefales til anlegg. Marvill har krypende og utbredt vekst og blir 15 – 30 cm høy. Nålene har en frisk grønnfarge. MARVILL® er hentet fra norsk natur, og den passer derfor spesielt godt på steder hvor vi ønsker at plantingen skal gli inn i naturen rundt.

Plantene er fine å bruke til markdekke i skråning eller bed. Den liker seg best med mye sol.

Høyde: 0,2-0,3 m. Pl.avs: 0,6 m. H6-H7

Juniperus c. 'Nona®Storhedder' E

Norsk einer. Krypende vekst, spesielt egnet til fjell- og innlandsklima. Tett, lav og bredtvoksende med sølvfarge i nålene. Nålene er blågrønne med et tydelig sølvskjær. ’Nona Storhedder’ er hentet fra norsk natur, og den passer derfor spesielt godt på steder hvor vi ønsker at plantingen skal gli inn i naturen rundt. Plantene er fine å bruke til markdekke i skråning eller bed Den liker seg best med mye sol.

Høyde: 0,1-0,3 m. Pl.avs: 0,5- 0,6 m. H6-H7.

Juniperus communis 'Oskeladden' E

Norsk einer. Opprett, tett og slank søyleform. Grønne nåler med litt sølvskjær. Fjelleiner er en særbu plante, hvor kun hunnplanter dyrkes. Stikkende, grønne nåler. Nålene har et bredt hvitt bånd på oversiden, og en grønn/blålig underside.

Fjelleiner finnes i naturen på allslags jord, men jorda bør være drenert. Trives best i full sol.

Høyde: 2-4 m. Planteavstand: 1-2 m. H7

Juniperus communis 'Tyrihans' E

Norsk einer, hentet fra norsk natur. Nåletre med vid, lav vekst og nikkende skuddspisser. God dekkevne, elegant vekst. Mye brukt i veianlegg. Et vellykket plantedekke er avhengig av at det er fritt for rotugras ved planting, og en intensiv ugraskamp i 3-4 år inntil dekket har lukket seg. Lyst grønne, stikkende nåler. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversiden, og en grønn/blålig underside.

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Høyde: 0,5-1 m. Planteavstand: 1 m. H7

Juniperus horizontalis 'Blåne' E

Krypeiner. Blåne har krypende og utbredt vekst. Baret er flatt liggende og symmetrisk ordnet. Nålene har en jevn skinnende blåfarge, som får et fint fiolettskjær ved avmodning.

Høyde: 10-20 cm høy. H5

Juniperus squamata 'Blue Carpet'

Himalayaeiner. Lavt, alltidgrønt nåletre med vid, utbredt vekst. Blålig, stikkende blad på middels lange skudd. Himalayaeiner egner seg i fjellhagen på en solrik plass, på murer og i grupper med andre lave nåletrær.

uniperus trenger ingen beskjæring, men tåler moderat beskjæring om det er et behov. Ved å skjære tilbake nydannet skuddspisser litt på forsommeren, blir planten tettere og mer lubben.

Høyde: 0,2-0,4 m. Planteavstand: 1-3 m. H5.

Larix kaempferi 'Stiff Weeper'

Hengelerk.  Lerk med hengende greiner. Kaster nålene om vinteren.

H6

Larix sibirica 'Tula'

Sibirlerk. Tre med smal kjegleformet, senere ofte uregelmessig krone. Gulgrå kvist og smale, grønne nåler. Nålene får gul høstfarge før de felles.

Høyde: 15-20 m. H8

Microbiota decussata 'Sibirteppe' E

Småbiota ’Sibirteppe’ E har krypende vekst og utvikler seg til ett flatt, nesten sirkelrundt teppe. Om høsten blir bladene brunrøde, en reaksjon som herder dem mot vinteren. Brunfargen forsvinner igjen når planten tar til å vokse om våren.

Microbiota decussata egner seg godt i fjellhager, skråninger, betongurner, på murkanter, gravsteder og som markdekke foran og mellom busker og under oppstammede trær. Siden planten tåler godt industri- og bymiljø, passer den også godt i trafikkmiljø som i trafikkøyer.

Det er flere ulike typer av Microbiota decussata i vanlig handel. Sorten ’Sibirteppe’ E er valgt ut fordi den holder seg lav og er frisk.

Høyde: 0,2-0,4 m. Planteavstand: 0,8-1,3 m. H7

Picea abies

Vanlig gran. Høyt, alltidgrønt nåletre med kjegleformet krone, grønne nåler og hengende, gulbrune kongler. I Norge finnes 40 m høye trær, og det antas at gran når full størrelse etter ca. 70 år.

Picea abies er svært livskraftig og har utkonkurrert andre trearter, så den utgjør hovedmassen av skogen i Norge. Planten er også vanlig brukt til hekk. Har hittil vært vårt viktigste juletre. Granbar er mye brukt til vinterdekking av andre planter, og baret brukes til kransebinding og i dekorasjoner. Det viktigste skogstreet i Norge.

Høyde: 20-40 m. Pl.avs: 2-5 m/Hekk: 40-50cm. H8.

Picea abies 'Inversa'

Hengegran, alltidgrønt nåletre med hengende greiner og toppskudd. Høyden avgjøres av hvor høyt toppskuddet bindes opp. Veksten er svært uregelmessig, og treet må holdes i tømme alt etter hvordan vi ønsker den skal vokse. Grønne, stikkende nåler. Trives godt i full sol, men tåler noe skygge. Små krav til næring.

Hengegran trenger lite beskjæring, men enkelte greiner som vokser i en uønsket retning må enten bindes opp eller skjæres bort. Planten må formes.

Høyde: 1-10m. Planteavstand: 2-3 m. H6

Picea abies 'Nidiformis'

Gran. Kalles også Fugleredegran.

Lavt, alltidgrønt nåletre med svært bred vekst, ofte med en forsenkning i midten og korte grønne, spisse nåler. Nøysomt tre med sakte vekst. Sorten vokser mer i bredden enn i høyden. Korte, grønne nåler på tettsittende greiner. Planten har ingen kongler. Trives godt i full sol, men vokser godt også i skygge. Små krav til næring.

Nidiformis passer godt som frittvoksende eller i gruppe med andre lave alltidgrønne planter.

Høyde: 1-2 m. Planteavstand: 2-3 m. H7.

Picea abies 'Ohlendorfii'

Gran. Ohlendorfii er mer tettvokst og har kortere nåler enn typisk for arten. Nålene er bare 4-8 mm lange og nokså lysegrønne. Unge planter danner nærmest en eggform. Krona blir etter hvert bredt kjegleformet, men ofte noe uregelmessig. Årstilveksten er 8-12 cm, og plantene blir i løpet av femti år opptil fem-seks meter høye.

Høyde: 5-6 m. H7

Picea glauca 'Conica'

Kjeglegran.

Lavt, alltidgrønt nåletre med en regelmessig kjegleformet krone og myke, grønne, tettsittende nåler. Den vokser svært sent, kun noen få cm i året. Treet setter ingen kongler. Tåler både sol og skygge, men som trives best på en solrik plass. Den kan lett bli svidd av vårsol og vind, når det fortsatt er tele i bakken.

Kjeglegran trenger ingen beskjæring. Den får en regelmessig kjegleform uten skjæring. Av og til vil enkelte sideknopper mutere tilbake til arten (hvitgran), slik at det vokser ut kraftige greiner fra den regelmessige kjeglen. Slike greiner må fjernes straks de kommer til syne.

Høyde: 2-4 m. Planteavstand: 2-4 m. H6.

Picea omorica 'Nana'

Alltidgrønt nåletre med tett, bred, avrundet, uregelmessig kjegleform med flere toppskudd. Etterhvert utvikler treet et mer dominerende toppskudd. Vokser seint, kun 7-9 cm i året. Nålene er mørkegrønne, 7-8 mm lange, flate, butte med hvit underside. Sol og skygge. Tåler forurenset luft og bymiljø. 

Høyde: 3-5 m. Planteavstand: 2-5 m. H6

Picea omorica 'Ringsaker' E

Serbergran. Fint som frittstående tre, men egner seg også godt som hekk, både fri og klippet.

Trærne blir i naturen opptil 35 meter høye, men hos oss regner vi 15-20 meter som vanlig høyde. Stammen danner normalt en rett, gjennomgående søyle, og krona er slankt kjegleformet til nærmest søyleformet. Konglene finner vi gjerne bare i den øverste delen av krona, men hos serbergran forekommer de ofte hos unge trær. 

Høyde: 15-20 m. 

Picea pungens 'Glauca'

Blågran. Bred, kompakt vekst. Blå nåler.

H7.

Picea pungens 'Glauca Globosa'

Blågran,alltidgrønt nåletre med bred, kjegleformet krone. Treet har en tett, uregelmessig, rund vekstform som ung, før vekstformen etter hvert blir en kompakt kjegleform. Stikkende, utstående, sølvgrå nåler på korte, guloransje kvister. Treet er robust og greier seg både i kjølige kyststrøk med havluft og sterk vind og i kalde fjellbygder. Trenger normalt ingen beskjæring.

Høyde: 1-2,5 m. Planteavstand: 2 m. H7 

Picea pungens 'Super Blue'

Beskrivelse

Pinus mugo var. mughus

Dvergbuskfuru

Pinus mug.var. pumilio 'Sauherad' E

Krypbuskfuru. Den minste av buskfuruene, utvalgt for spesielt tett vekst. En typisk P. m. ssp. pumílio skal ha tett vekst og bare bli om lag 1 meter høy, men opptil 3 meter bred. Buskfuru har vært en av de vanligst omsatte landskapsplantene her i landet. Den ble særlig populær til masseplanting i skråninger. De er særlig nøysomme og vinterherdige. Den kan nyttes til masseplanting, men også i mindre barplantegrupper eller solitært.

Høyde: 1 m. Bredde: 3 m. H8

Pinus sibirica 'Toten' E

Sibirfuru, fk. Toten. Høyt, alltidgrønt nåletre med kjegleforma krone. Sibirfuru har litt slankere vekst. Treet vokser seint i starten, men etter 3 - 5 år får det normal god tilvekst. Nålene er  5 - 10 cm lange og sitter i knipper tett i tett på kvistene. De er mørkegrønne på oversiden og blåkvite på undersiden.

Pinus sibirica er et prektig tre som plantes som frittstående eller i gruppe i parker og større hager. I en liten hage blir de for store. Vindsterke planter som tåler luftforurensning og bymiljø. 

Høyde: 10-20 m. Planteavstand: 5 m. H8

Pinus sylvestris

Furu. Høyt, alltidgrønt nåletre med kjegleformet krone og etter hvert naken stamme og rundere krone. Gule hannblomster og røde hunnblomster. Kjegleformet, 3- 8 cm lange, stilkete, gråbrune, hengende kongler med glatt overflate. Konglene modner 2. året og åpner seg 3. året.

Siden treet har få røtter i det øverste jordlaget, vil den ikke konkurrere med planter som har grunt rotsystem. Skogfuru trenger god plass. Pinus sylvestris er vårt nest viktigste skogstre som egner seg i naturområder, parker og større hager. Baret har dekorasjonsverdi, og den brukes som juletre.

Høyde: 10-30 m. Planteavstand: 2-10 m. H8

Pinus sylvestris 'Watereri'

Furu. Seintvoksende, gråblå. 

Høyde: 4 m. H8

Taxus baccata 'Repandens'

Barlind, alltidgrønn busk med en lav, bred vekst. Lange, myke, mørkegrønne nåler med grønn underside. Markdekkende plante. Hunnlig, amerikansk utvalg fra 1800-tallet.

Høyde: 0,3-0,8 m. Planteavstand 2-3 m. H4-H5

Taxus baccata 'Summergold'

Barlind, alltidgrønn busk med flat, utbredt vekst. Lange, myke, gulgrønne nåler og grønne nåler med gul kant. Markdekkende plante. Nederlandsk utvalg fra 1800-tallet. Den får best gulfarge i sol.

Høyde: 0,5-1m. Planteavstand 1,5-2,5 m. H4-H5

Taxus x media 'Farmen'

Barlind. Lavt, alltidgrønt nåletre med bred, regelmessig vekst, buete greiner og mørkegrønne nåler med lysere underside. Hos oss vokser den både som busk og klippes til kule.Vindsterk plante som tåler skygge godt.

Hybridbarlind passer godt sammen med andre alltidgrønne planter i grupper. Brukes også til klipte, lave hekker.

Høyde: 1-2 m. Pl.avs: 2-3 m. Hekk: 30-50 cm. H5-H6.

Taxus x media 'Green mountain'

Barlind. Lavt, alltidgrønt nåletre med tett, bred, noe åpen vekst, med lange utoverliggende greiner og lange, lysegrønne nåler. Villig og god plante som tåler skygge godt. Egner seg også til lav hekk. Taxus tåler sterk beskjæring. Hekker må klippes jevnlig for å bli tette og få riktig form og høyde. Klippes endeskuddene om sommeren, blir busken tettere med flere smågreiner. Skjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.

Høyde: 0,8-1 m. Pl.avs: 2-3 m/30-50 cm (hekk). H4-H5.

Taxus x media 'Hicksii'

Barlind. Lavt, alltidgrønt nåletre med opprett, bred, åpen søyleform, glinsende, mørkegrønne nåler og bærfrukter. Villig og god plante som tåler skygge godt. Hybridbarlind passer godt sammen med andre alltidgrønne i grupper og den kan brukes som hekk. Taxus tåler sterk beskjæring. Hekker må klippes jevnlig for å bli tette og få riktig form og høyde. Klippes endeskuddene om sommeren, blir busken tettere med flere smågreiner. Skjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.

Høyde: 1-1,5 m. Pl.avs: 2-3 m/30-50 cm(hekk). H5-H6

Taxus x media 'Hillii'

Barlind. Lavt, alltidgrønt nåletre med opprett, bred, tett kjegle- til søyleform og glinsende, mørkegrønne nåler. Villig og god hekkeplante som tåler skygge godt. Sorten setter få eller ingen bærkongler. Tåler godt med vind og en god del salt i lufta. Hekker må klippes jevnlig for å bli tette og få riktig form og høyde. Klippes endeskuddene om sommeren, blir busken tettere med flere smågreiner. Skjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.

Høyde: 1-1,5 m. Pl.avs: 2-3 m/30-40 cm(Hekk). H5-H6.